Welkom bij de Groen-blog


De Groen-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR als een vervolg op de samenwerking met docenten Groene Ruimte in de Redactiecommissies Groene Ruimte. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook docenten Groene Ruimte zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Groen-Blog. Reacties zijn welkom!

dinsdag 20 januari 2009

Vorst mogelijk doodvonnis eikenprocessierups

De zeer strenge en aanhoudende vorst van de afgelopen weken kan een slachting aan richten onder de eikenprocessierupsen. De Natuurkalender denkt dat de overlast van de brandharen dit jaar een stuk lager uitvalt. Uit onderzoek naar wintertemperaturen en het aantal eikenprocessierupsen sinds 1991, het jaar dat de rups is gesignaleerd in Nederland, concludeert de Natuurkalender voorzichtig dat een gemiddelde maandtemperatuur van lager dan 0 graden Celcius te koud is voor de eieren van de eikenprocessierups. Deze winter is dat al het geval geweest met metingen in De Bilt.
Boomverzorger Henry Kuppen en entomologe Silvia Hellingman plaatsen hier hun vraagtekens bij. In Boomzorg 1 2009, die medio februari uitkomt, plaatsen Kuppen en Hellingman samen een artikel over hun eigen bevindingen op dit vlak. Over het te verschijnen artikel zegt Kuppen alvast: "Mocht er kritiek op het artikel komen, dan zal ik ervoor zorgen dat ik een meting verricht in Weert, het koudst gemeten punt in Nederland."

Bronnen: Tuin en Landschap en nieuwsbrief Greenkeeper.

Bericht Tuin en Landschap | Website Natuurkalender | Meer over de eikenprocessierups in ARTIK+ | Bericht Greenkeeper | Filmpje You Tube

Geen opmerkingen: