Welkom bij de Groen-blog


De Groen-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR als een vervolg op de samenwerking met docenten Groene Ruimte in de Redactiecommissies Groene Ruimte. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook docenten Groene Ruimte zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Groen-Blog. Reacties zijn welkom!

vrijdag 19 februari 2010

Gebruik van waarschuwingssyteem bij bladvlekkenziekte in Tilia

Bast- en bladvlekkenziekte geeft schade in de teelt van Tilia. Het doel van dit project was om het waarschuwingsysteem (Certil) te gebruiken bij de bestrijding van bast- en bladvlekkenziekte door een brede groep laanboomkwekers. De weinige (preventieve) middelen kunnen daardoor efficiĆ«nter en effectiever worden ingezet., De deelnemende telers ontvingen gedurende het groeiseizoen op iedere werkdag een CERTIL-bericht via de fax. Opvallend waren de grote verschillen in spuitadviezen tussen regio's Opheusden en Haaren. Dit kwam voort uit de verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen beide regio’s. Gebleken is dat het gebruik van Certil over het algemeen de bast- en bladvlekkenziekte goed kan beheersen. In de praktijk zijn kleine aanpassing van de waarschuwingdrempel van CERTIL nodig. Veel telers volgden de spuitadviezen niet direct op, maar vergeleken ze met hun eigen bestrijdingstrategie. Het gebruik van een waarschuwingsysteem gaat niet vanzelf, hiervoor is een intensieve begeleiding nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fons van Kuik onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw, het volledige rapport is voor PT leden in te zien via uw account op de website van Productschap Tuinbouw.
In het beschikbare vakbladartikel is meer te lezen.

Geen opmerkingen: