Welkom bij de Groen-blog


De Groen-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR als een vervolg op de samenwerking met docenten Groene Ruimte in de Redactiecommissies Groene Ruimte. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook docenten Groene Ruimte zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Groen-Blog. Reacties zijn welkom!

maandag 15 maart 2010

Black Mold in roos

Black Mold (Chalaropsis thielavioides) is een schimmel die in 2007 veel schade heeft veroorzaakt in de struikrozen. De schimmel infecteert de oculatiewond met als gevolg dat het oculatieoog niet aanslaat. Op sommige percelen ging tot wel 70% van de enten verloren. In een tweejarig PT project is onderzocht wat een goede beheersingsstrategie voor Black Mold is. Er is gebleken dat de schimmel zich moeilijk laat bestrijden met de tot nu toe beschikbare gewasbeschermingmiddelen en technieken. Onderstammen van andere rassen dan Laxa zijn getest op eventuele resistentie tegen de schimmel, maar bleken helaas niet resistent te zijn. De schimmel blijkt op het plantmateriaal en in de grond voor te komen, infectie via deze bronnen is waarschijnlijk minimaal. Uit onderzoek blijkt dat de schimmel zich kan verspreiden via het mes. Of deze infectieroute in de praktijk een rol speelt is onduidelijk. Er wordt wel aangeraden het mes regelmatig schoon te maken met een ontsmettingsmiddel. Er zijn naar aanleiding van de bevindingen teeltadviezen opgesteld waarmee telers het risico op Black Mold aantasting kunnen verkleinen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roselinde Duyvesteijn onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Aanvullende informatie is via www.tuinbouw.nl te vinden onder PT nr. 13068. Lees meer in de beschikbare vakbladartikels

Geen opmerkingen: